Održana promocija u znak sjećanja na Aleša Debeljaka, 11.02.2016., Sarajevo

04/02/16

U znak sjećanja na tragično preminulog člana redakcije časopisa Sarajevske sveske, prof.Aleša Debeljaka,
Fondacija Mediacentar, pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Norveške u BiH, jučer je održala promociju zadnjeg broja Sarajevskih sveski 'Bioetika' (47/48), u prostorijama Media Centra Sarajevo, Kolodvorska 3.

Učesnici promocije su bili: Enver Kazaz, Andrea Lešić, Senadin Musabegović, Vojka Đikić, Boro Kontić, Zdravko Grebo, te Ferida Duraković i Nj.E.g.Iztok Grmek, ambasador Slovenije u BiH.

Svi učesnici su govorili o Alešovoj genijalnosti, njegovom izuzetnom stvaralaštvu,te da je ostavio veliku prazninu ne samo u redakciji časopisa Sarajevske sveske, nego i u čitavom regionu.

Slovenački ambasador u BiH se obratio publici naglašavajući da su pjesnici i njihova djela istinski ambasadori svojih zemalja. Također je naglasio da je lično poznavao Aleša Debeljaka, i da je Slovenija i regija njegovim gubitkom siromašnija za veoma talentovanog,hrabrog i dobrog čovjeka,koji je mnogo stvorio u zadnjih trideset godina, a mogao je da stvara i još toliko da njegov život nije tako tragično prekinut.

Enver Kazaz i Andrea Lešić su za vrijeme promocije naizmjenično čitali Alešvu poeziju objavljenu u Sarajevskim sveskama.

Aleš Debeljak je u zadnjem broju Sarajevskih sveski ' Bioetika ' (47/48) , u rubrici In Memoriam, objavio svoj tekst o slovenačkom pjesniku Tomažu Šalamunu.

     All rights reserved. Sarajevske sveske © 2010 - 2017.